ام دی اف (MDF) چیست؟
تختههای MDF ابزار خورده در سطح یا لبه را با استفاده از پرس ممبران با روکش PVC به راحتی میتوان روکشی کرد. این نوع محصول در ساخت درب کابینتها و لوازم اتاق خواب کاربرد دارد. انعطاف بسیار خوب روکش PVC خصوصاً وقتی که داخل پرس ممبران حرارت میبیند باعث میشود که بتوان نقوش بسیار ریز و ظریف، ابزار خوردههای عمیق، اشکال با شعاعهای کوچک و سخت را با آن روکش کرد.
در این نوع ماشین کاری تنها تخته قابل استفاده MDF است. در این روش سطح و محلهای ابزار خورده را با اسپری چسب پلی اورتان پوشانده و با دمای 85 درجه سانتیگراد پرس میکنند.
در سطوح صاف در صورت نیاز میتوان روکش PVC را بهصورت نقش برجسته یا دو لایه با دو رنگ و نقش چسباند. در صورت چسباندن دو لایه متفاوت PVC ، لایه رویی را طبق نقشی خاص برمیدارند تا حالت دو رنگ زیر و رو نمایان شود. از تختههای روکش شده با PVC غیر از مصارف یاد شده در استفادههای عمومی مثل مبلمان اداری نیز استفاده میشود. این نوع روکش زیبایی روکشهای لامینت و ملامینه را ندارد. و در برابر حرارت مطلقاً مقاوم نیست. هرچند رویه آن نسبت به آب (خنک) و رطوبت مقاوم است. اما مقاومت در برابر رطوبت بستگی به چسب مصرفی در چسباندن روکش نیز دارد.
این نوع روکش در برابر عوامل مکانیکی مانند سایش و خش و … نیز تا حدی مقاومت دارد. تمیز کردن آن به علت مقاومت سطحی در برابر آب و جنس آن بسیار آسان است و نیز از محاسن آن قابلیت کار آسان با این نوع تختههای روکش شده است.
این نوع روکش دوام بالایی ندارد و برای ساخت مبلمان داخلی اداری و … کم دوام هم از آن استفاده میشود. استفاده از این روکش در آشپزخانه (به جز در کابینت) توصیه نمیشود، مخصوصاً رویه کابینت.
ب. روکشهای ورق اکریلیک: نوع دوم روکشهای ترموپلاستیک ورقهای اکریلیک هستند. این نوع روکشها متشکل از هیدروکسید آلومینیوم (تری هیدرید آلومینیوم (ATH)، رزین اکریلیک MMA و رنگدانهها میباشد. دامنه ضخامت این روکشها 3 تا 19 میلیمتر است و وزن مخصوص آنها حدود 77 گرم بر سانتیمتر مکعب میباشد.
این روکشها دارای تمام مزایای روکشهای PVC از جمله فرمپذیری و قابلیت انعطاف بسیار بالایی در دمای 80-70 درجه سانتیگراد در داخل پرس ممبران را دارد. ضمن اینکه دارای مقاومت به ضربه، مناسب و نیز قابلیت منحصر به فرد ترمیمپذیری است. بطوری که میتوان سطوح آسیب دیده آن را ترمیم کرد و سطوح ترمیم شده نیز به راحتی قابل تشخیص نخواهد بود. ضمناً حساسیت این نوع روکش نسبت به آتش سیگار و تغییر رنگ در برابر نور خورشید کمتر از پی وی سی PVC است. تنوع رنگ این روکشها بسیار زیاد است.
همانگونه که ملاحظه میشود این نوع روکش دارای تمام مزایای PVC و یکسری مزایای بالاتر میباشد مورد استفاده آن مشابه به موارد استفاده PVC بوده و با این تفاوت که از این روکش در مصنوعات گرانتر و مرغوبتر استفاده میشود.
لمینت (Laminate)
لامینت اصطلاحی عمومی است که به گروهی از روکشهای مصنوعی شامل انواع HPL,CPL و لامینت فشرده اطلاق میشود. این نوع روکشها یکی از انواع پرکاربرد روکشهای مصنوعی خصوصاً در ایران هستند.
الف. لامینت تحت فشار بالا (HPL: High Pressure Laminate): این نوع روکش متشکل از اوراق کاغذ کرافت آغشته به رزینهای فنولیک در لایههای میانی و تحتانی بوده و در لایه سطحی از کاغذ تزئینی آغشته به رزینهای آمینوپلاستیک مانند ملامین فرمالدئید (MF) تحت فشار تولید میشوند.این روکش در ضخامتهای 5/0 تا 5 میلیمتر و در مواردی بیش از 5 میلیمتر تولید میشوند.
در پارهای از موارد سطح این روکشها با لایههای فلزی (آلومینیوم، مس و … ) نیز پوشانده میشود. این روکشها به صورتهای مات، براق و رگهدار تولید میشوند و با استفاده از چسبهای اوره فرمائید (UF) ، پلیوینیل استات PVA و چسبهای تماسی روی اوراق فشرده چوبی مانند MDF چسبانده میشوند. در شکل زیر نمونهای از ساختار کلی این نوع روکش دیده میشود.
انواع استاندارد HPL ها که به صورت ساده و بدون مواد افزودنی تولید میشوند که به هیچ وجه قابلیت انعطاف ندارند و بسیار ترد و شکننده و دارای لبههای تیز هستند و بهصورت ورق در ابعاد مختلف و عمدتاً در ضخامتهای 7/0 تا 5/1 میلیمتر تولید میشوند. به علت عدم انعطاف این نوع روکشها از آنها نمیتوان در روکش کردن لبههای گرد و فرم دار و سطوح ابزار خورده استفاده کرد و نیز ترد و شکننده بودن آن کاربرد این نوع روکش را در سطوح با برشهای گرد محدود کرده است. لذا کاربرد آن در روکش کردن نئوپان بیش از MDF است.
این نوع روکش در برابر رطوبت و حرارت و سایش مقاوم بوده و میتوان آن را به راحتی و به دفعات با آب یا مواد پاک کننده تمیز کرد. لذا عمده مصرف این نوع روکشها در مواردی است که دوام بسیار زیاد مورد نیاز است. مثل تختها و لوازم بیمارستانی و آزمایشگاهی، میزهای کارگاهی رویه کابینتهای بدون ابزار خوری و نیز سایر مصارف عمومی مثل مبلمان اداری بهصورت محدود، البته ساخت نوع فرمپذیر این نوع روکش دامنه کاربرد آن را در رویه کابینتهای دارای لبههای منحنی افزایش داده است، در لامینتهای تحت فشار بالای نوع فرمپذیر HPL روکشها دارای تعداد لایههای کاغذ کرافت کمتری نسبت به نوع استاندارد هستند که خاصیت ارتجاعی بیشتری به آن میدهد.
در این نوع HPL ورقه روکش با نوعی لاک پوششی مخصوص که مقاومت بالایی در برابر حرارت دارد تا دمای 240 درجه سانتیگراد مقاوم میشوند. این ویژگی به علت مزایای فوق و فرم پذیری آن روی سطوح دارای لبه گرد چسبانده میشود و بعنوان رویه کابینت استفاده زیادی دارد و به علت مقاومت بیشتر در برابر حرارت در کارگاهها و آزمایشگاهها بعنوان رویه میز کار، کاربرد زیادی دارد. این روکشها در دمای 160 تا 220 درجه سانتیگراد فرمپذیر شده و روی لبههای گرد چسبانده میشوند. همچنین علاوه بر قابلیت روکش کردن لبهها در حالت محدب از این روکشها درحالات مقعر نیز میتوان استفاده کرد. انواع کندسوز این روکشها نیز وجود دارند، که با تیمار کردن لایههای میانی به مواد فاقد هالوژن یا مواد کندسوز کننده، نقطه اشتغال آنها را بالا برده و کندسوز میکنند. این نوع روکشها نیز عمدتاً در داخل هواپیماها، خودرو، ترن قطار، اماکن عمومی و آزمایشگاهها و کارگاهها کاربرد دارند.
نوع دیگری از HPL نیز وجود دارد که نوع کفپوشی نام دارد که به دلیل پرداخت ویژه سطوح و استفاده از نوعی لایه پوششی خاص که مقاومت بالایی در برابر سایش و خراشیدگی دارد و دارای دوام و پایداری زیادی است، برای پوشش اوراق فشرده چوبی خصوصاً MDF (با دانسیته بالا) و تولید کفپوش استفاده میشود. این نوع روکشها در برابر لکه، اثر سیگار و مواد شیمیایی نیز مقاومند.
مزیت عمده HPL ها دوام بسیار بالا و مقاومت بالای آنها در برابر عوامل خارجی است و از معایب عمده آن انعطافپذیری کم و کاربرد سخت آن بدلیل سختی و شکنندگی آن و نیز گران بودن آن است.
ب. لامینت فشرده: این نوع لامینت شباهت ساختاری با هم گروه خود HPL دارد با این تفاوت که دارای تعداد لایههای اضافه بیشتر بوده و تحت فشار بالاتر و ضخامتهای بیشتری تولید میشوند و دارای مقاومتهای بالاتر، دوام و پاداری بیشتر در مقابل رطوبت و حرارت و… هستند. پس در مواردی که دوام و مقاومت بسیار بالا مورد نیاز باشد مورد استفاده قرار میگیرند مانند ، سرویسهای بهداشتی ، (خصوصاً عمومی) ، اماکن ورزشی ، کارگاهها و کارخانجات و … و حتی استفادههای خارج از ساختمان.
علاوه بر کاربردهای فوق که به عنوان روکش تختههایی چون MDF بودند، انواع ضخیمتر این نوع لامینت به تنهایی برای ساخت فیبرهای مدار چاپی ، چرخ دندههای صنعتی و واشرهای صنعتی و … استفاده میشود.
همچنین به عنوان روکش تخته لایه رویی از نوع کاغذ تزئینی (دکور) در ساخت آن استفاده کرده و در کاربردهای صنعتی کل لایهها از کاغذ کرافت ساخته میشود. به این نوع روکش در اصطلاح تجاری در ایران فورمیکا (فورمیکا نام یکی از تولید کنندگان بزرگ این نوع روکش است) نیز گفته میشود.
لامینتهای فشرده (CPL): این نوع لامینت (روکش) در تمام موارد مانند HPL است با این تفاوت که در پرسهای غلطکی پیوسته و بهصورت رول تولید میشود و انعطاف پذیری آن کمی بیشتر از HPL است و بهصورت پیوسته در پرسهای غلطکی روی تخته (MDF) چسبانده میشود و دارای موارد کاربرد و خصوصیات مشابه HPL است.
سایر روسازیها
علاوه بر روکشها برای روسازی تختههای چوبی و MDF از روشهای دیگری از جمله نقوش منبت کاری، رنگکاری، لاک و الکل و … استفاده میشود. میتوان گفت مهمترین این روشها، رنگکاری و سپس لاککاری است. در این بخش بطور خلاصه مواردی از این نوع روسازیها شرح داده میشود.
– هایگلاس
هایگلاس نوعی MDF روکشدار است با این تفاوت که روکش آن با یک لایه پلکسی گلاس پوشانده میشود. پلکسی گلاس نوعی پلاستیک میباشد که ظاهری بسیار شفاف و شبیه شیشه دارد، جنس پلکسی گلاس از نوعی پلیکربنات شفاف است. این ماده نسبت به شیشه سبکتر و مقاومتر است. ورقهای هایگلاس معمولاً دارای یک رو میباشند که توسط یک لایه سلفون محافظت شده و نمای طرف دیگر سفید ساده از ملامینه و یا کاغذ است. درخشندگی، برجستهترین خصوصیت هایگلاس است و همین مشخصه باعث شده است در بازار محصولات چوبی یک مرتبه در درجه بالاتری قرار بگیرد. زیرا هایگلاس با انعکاس نور و خاصیت شیشهای که دارد هر بینندهای را جذب میکند و با ایجاد رنگهای براق و زنده، محیط آشپزخانه، سالن پذیرایی، اتاق خواب، دفتر کار و هرگونه دکوراسیون داخلی را تبدیل به محیطی زنده و پویا میکند.
هایگلاس بخاطر داشتن لایهای از UV سطحی هموار همراه با بافتهای گوناگون و یا طرحهایی از انواع نقش و نگاره های گل و طبیعت، طرحهای اسلیمی، طرحهای ورساچی، طرحهای مدرن و یا طرح چوبهای جنگلی نیز دارا میباشد. پس بخاطر تنوع زیاد طرح و بافت میتواند مورد حسن انتخاب و محبوبیت مشتریان قرار بگیرد .
نظافت هایگلاس نیز بسیار آسان است زیرا UV سطحی صیقلی را ایجاد میکند و کافیست با یک دستمال نمدار تمام لکه ها ، چربیها و خاک را از آن زدود و نیازی به صرف زمان و انرژی زیادی برای نظافت آن نیست.
ابعاد مورد استفاده هایگلاس برای کابینت کاران 244*122 سانتیمتر به ضخامت 17 میلیمتر میباشد. در خرید این تختهها باید بسیار دقت داشت تا نوع مرغوب آن تهیه شود. چرا که اگر روکش UV خوبی نداشته باشند در هنگام برش شروع به پریدگی لبهها میکند. معمولاً نوع مرغوب آن دارای پشت ملامینه سفید است و برای هر برگ بستهبندی مجزا در نظر گرفته میشود، تا هنگامی که در پالت بر روی یکدیگر قرار میگیرند آسیب نبیند.
– نقوش منبت ریز
توسط غلطک فلزی روی سطح MDF با فشار، نقوشی ایجاد میشود و سپس روی آن رنگکاری انجام میشود تا رنگ بهصورت غیر مسطح و منقوش جلوه کند. عمق نقوش در این روش 5/0 – 3/0 میلیمتر است.
– نقوش منبت عمیق
در بعضی موارد لازم است که نقوش عمیقتری روی سطح MDF ایجاد شود. در این روش با پرسهای گرم که دارای یک صفحه قالب هستند با حرارت الیاف سطح MDF را نرم کرده و سپس با فشار در سطح آن نقش مورد نظر را ایجاد میکنند که عمق آن معمولاً 1 میلیمتر و در بعضی موارد حتی 6. 5 میلیمتر میباشد. سپس این تختهها را رنگمیکنند (مایع یا پودری) و به عنوان در کابینت، در منزل و درهای داخلی خانهها و… استفاده میکنند.
– رنگ کردن
انواع و اقسام رنگها روی MDF قابل اجرا و متداول میباشد، خصوصاً با توسعه کاربرد رنگهای پودری روی MDF این روش رونق بیشتری یافته است و در بعضی مصنوعات چوبی برخی مشتریان کالاهای رنگ شده را ترجیح میدهند. خصوصاً با استفاده از روشهای تلفیقی و برجستهکاری، سطوح نقاشی شده زیبایی را با MDF میتوان خلق کرد.
– لاککاری
تعمیر پکیج بوتان
تعمیرات پکیج بوتان
سرویس پکیج بوتان
تعمیر پکیج ایران رادیاتور
سرویس پکیج ایران رادیاتور
تعمیرات پکیج ایران رادیاتور
تعمیر پکیج
تعمیرات پکیج
سرویس پکیج
انواع لاکها و مواد شیمیایی با رنگ دانههای مختلف به صورتهایی مانند رنگی، مرواریدی، متالیک، مرمر و سایر تزئینات دراماتیک نیز قابلیت جوابگویی به مشتریان این سبک از هنر مبلمان را به MDF میدهد.
– پرسهای ممبران (بالشتکی، غشائی)
پرس ممبران یک پرس یک طبقه است که یکی از صفحات آن دارای محفظه بزرگی از جنس مادهای قابل انعطاف (مانند سیلیکون یا سایر لاستیکهای مصنوعی) با ضخامت دیواره 3-2 میلیمتری است. در صورتی که این محفظه در صفحه زیری پرس باشد از آب گرم پرشده و اگر در صفحه بالایی تعبیه شده باشد با هوای گرم پرخواهد شد.